11/15/2004

El Règim del Solitari

Abu Bakr Muhammad ibn Yahya ibn al-sa'iq ibn Bayya (Avempace pels amics, i pels llatins -gràcies!-) va escriure un llibre fa gairebé mil anys que es deia El Règim del Solitari. En ell explicava que tots els homes (a les dones que les bombin) vivien (i viuen) en societats imperfectes, i que la societat ideal no només no existeix en la seva circumstància històrica sinó que és poc probable que arribi a existir. Hi ha, però, persones que se senten aïllades o "diferents" de la resta de la seva societat, una minoria amb inquietuds (en el seu cas metafísiques o filosòfiques) que se senten "soles" enmig de l'altra gent. Avui comentàvem a classe com tots en alguns (o molts) moments en hem sentit així, que no encaixem en la majoria, que les nostres inquietuds no són compartides i que volem altres persones amb qui compartir un altre tipus de societat o de cultura. Aquests solitaris, diu Avempace, que identifica amb els "filòsofs" o els savis, conformen una societat ideal. Solitari és, segons ell, tot aquell qui se sent ciutadà de la comunitat ideal, malgrat viure en una societat humana concreta. De fet, és una manera com una altra de consolar-se i de no sentir-se tan estrany en aquest món, tant per ell com per nosaltres. Cal salvar les distàncies, és clar. Jo en aquest cas no sóc ni filòsofa ni sàvia ni conformo cap societat ideal (Avempace, modest allò que es diu modest no era). Però és cert que cada cop que veus gent que pensa com tu (o d'una manera no tan allunyada), que té les mateixes inquietuds, pors, desitjos, aspiracions, et sents una mica més acompanyada, menys estranya en el món. I crec que no cal ser ni savi ni filòsof ni ideal per a trobar-se en una situació així, sinó que cadascun de nosaltres, a la nostra manera, necessitem aquest suport social (l'home, i la dona, són animals socials, això ja ho deia Aristòtil -no hi ha manera que descobrim res!-).

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

Hola Aina, soc el Jordi d'EC. Ja he fet l'espia pel teu (o vostre pel que veig) bloq, està molt bé, t'enllaço i així aniré xafardejant.

La meua adreça és http://www.lamevaweb.info/llibert

Ja em diràs el que.

Petons i agafa forces per l'assemblea!!

Jordi (Llibert)

18 de novembre de 2004 a les 17:58  
Blogger aina said...

Hola a tothom, mentre no pugui publicar el meu post de "trasllat" (no sé per què, no em deixa), us informo que he canviat d'adreça. El blog el trobareu a www.lamevaweb.info/ainafer.

Fins aviat!

22 de novembre de 2004 a les 14:34  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home